Dünya Gazze'deki savaşta son durum... İsrail'in işkence kampı ortaya çıktı! Altlarına bez bağlayıp kelepçelediler, skandal görüntüler

Gazze'deki savaşta son durum... İsrail'in işkence kampı ortaya çıktı! Altlarına bez bağlayıp kelepçelediler, skandal görüntüler

11.05.2024 - 14:04 | Son Güncellenme:

ABD İsrail raporunu Kongre'ye sundu, Times of İsrael gazetesine konuşan üst düzey yetkililer ise İsrail ordusunun Gazze'nin güneyinde neden çaresiz kaldığını açıkladı. İsrail medyasında çıkan haberlerde Orta Doğu'da 2026 yılında çıkması beklenen savaş yazıldı. CNN International ise İsrail'in çölde inşa ettiği işkence kampını ortaya çıkardı. Öte yandan ABD genelinde üniversitelerde devam eden Filistin’e destek gösterilerinde bugüne kadar 50 profesör ile 2 bin 400’den fazla öğrenci gözaltına alındı.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

MISIR REFAH ANLAŞMALARINDAN ÇEKİLDİ

Mısır, İsrail ile Refah Sınır Geçişi anlaşmalarını bitirdi.

TEL AVİV VE KUDÜS'TE HÜKÜMET KARŞITI PROTESTO

İsrail’in başkenti Tel Aviv ve Kudüs’te yüzlerce kişi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konutunun önünde hükümet karşıtı protesto düzenledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Yüzlerce kişi, Başkent Tel Aviv ve Kudüs’teki Başbakanlık Konutu önünde hükümet karşıtı protesto düzenleyerek, Netanyahu hükümetini İsrailli esirleri yalnız bırakmakla suçladı.

Protestocuların Tel Aviv'deki Ayalon Otoyolu çıkışlarına kurulan barikatları aşmaya çalışması sonucu polis ile aralarında arbede çıktı. Atlı polisler ve tazyikli su kullanılarak göstericiler dağıtılmaya çalışırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

'SİVİLLERİN GÜVENLİ OLMAYAN YERLERE TAHLİYESİ KABUL EDİLEMEZ'

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırılarına devam ederken, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail’in Refah’a kara operasyonu başlatmaması çağrısında bulundu. Michel, “Refah'ta mahsur kalan sivillerin güvenli olmayan bölgelere tahliyesi kabul edilemez. İsrail hükümetini uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye ve Refah'a kara operasyonu başlatmamaya çağırıyoruz. Geçiş noktaları tamamen işler durumda olmalı ve şiddetli kıtlığın ortasında temel insani yardımın geçmesine izin vermelidir. Kalıcı bir ateşkes anlaşmasının sağlanması için tüm çabalar sürdürülmelidir. AB’nin iki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışa olan bağlılığı devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE ÖLEN İSRAİLLİ ASKER SAYISI 272 OLDU

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam ederken, ölen İsrailli askerlerin de sayısı artıyor. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze şehrinin Zeytun Mahallesi’nde çıkan çatışmada 20 yaşındaki Ariel Tsym adlı askerin öldüğü bildirildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne 27 Ekim'de başlattığı saldırılardan bugüne kadar 272 İsrailli askeri kaybetti.

BERLİN’DE FİLİSTİN’E DESTEK GÖSTERİSİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 218 gündür devam ederken, Almanya’nın başkenti Berlin’de Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Birleşik Filistin Komitesi tarafından düzenlenen gösteri için protestocular, Oranienplatz Meydanı'nda toplanmalarının ardından Filistin Marşı'nın okunmasının ardından Hermannplatz Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katılırken, Berlin’de yaşayan Türkler de yürüyüşe destek verdi.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda, Almanya ve ABD’nin sağladığı silahlarla İsrail'in Gazze'de katliam yaptığı ve özellikle sivilleri hedef aldığı vurgulandı. Almanya'nın İsrail'e silah sevkiyatını bir an önce durdurmasını isteyen göstericiler, “Bizim vergilerimizle, katliama ortak oluyorsunuz“ dedi.

Göstericiler, yürüyüş sırasında ellerinde, “Soykırımı durdurun“ ve “Filistin'e özgürlük“ gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar taşırken, sık sık “Alman medyası yalan söylüyor“, “Yahudiler, Hıristiyanlar, Müslümanlar Siyonizme karşı“ ve “Utanın“ sloganları attı.

Hermannplatz Meydanı'nda polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Bazı göstericiler gözaltına alındı.

ABD'DE 50 PROFESÖR GÖZALTINA ALINDI

ABD genelinde üniversitelerde düzenlenen Filistin’e destek gösterilerinde çok sayıda kişi gözaltına alındı. ABD basını, Filistin’e destek gösterilerinde bugüne kadar 50 profesör ile 2 bin 400’den fazla öğrenci gözaltına alındığını aktararak, öğrencilerin ifade özgürlüğü hakkını desteklemek istediklerini söyleyen bazı profesörlerin şiddet kullanılarak gözaltına alındığını ve yaralandığını ifade etti.

ABD'deki Columbia Üniversitesi’nde geçtiğimiz ay başlayan Filistin’e destek gösterileri kısa sürede ülke genelindeki ardından Avrupa’daki üniversitelere yayılmıştı.

Haberin Devamı
İSRAİL SALDIRILARINDA YARALANAN BİR İSRAİLLİ ESİR HAYATINI KAYBETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaralanan bir İsrailli esir daha hayatını kaybetti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yaptığı açıklamada, İsrail’in 1 ay önce Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında yaralanan 51 yaşındaki İsrailli esir Nadav Popplewell’in hayatını kaybettiğini bildirdi. Popplewell'in aynı zamanda İngiltere vatandaşı olduğu aktarıldı.

Ubeyde, İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki hastaneleri yıkması ve hizmet dışı bırakması nedeniyle İsrailli esirin tıbbi bakım alamadığı için sağlık durumunun kötüleştiğini ve hayatını kaybettiğini ifade etti.

İSRAİL'İN İŞKENCE KAMPI ORTAYA ÇIKTI

CNN International tarafından elde edilen skandal görüntülerde İsrail'in işkence kampı dünyaya duyuruldu. İsrail'in Negev çölünde bulunan kampta birçok Filistinlinin altlarına bez bağlandığı, sedyelerde yattığı ve ellerinin kelepçeli olduğu görüldü. Haberde ayrıca bu insanların pipetle beslendiği bir sahra hastanesinde oldukları öne sürüldü.

Bir başka görüntüde ise gri eşofmanlı sıra sıra erkeklerin etrafı dikenli tellerle çevrilmiş kağıt inceliğinde şiltelerin üzerinde oturduğu görülüyor. Hepsinin gözleri bağlı görünüyor, başları projektörlerin parıltısı altında ağır bir şekilde sallanıyor. Tesiste bulunan İsrailli CNN'e, kokuşmuş bir kokunun havayı kapladığını ve odanın erkeklerin mırıltılarıyla dolu olduğunu söyledi. Söz konusu kaynak ayrıca gardiyanların mahkumlara onlara sürekli Arapça olarak 'çenenizi kapayın' diye bağırıyor. Talimata uymayan mahkumlar acımasızca cezalandırılıyor.

Elleri ve ayakları bağlı olan mahkumların ayrıca oturmaları da yasak ve sürekli ayakta duruyorlar. Öte yandan uydu görüntülerine göre İsrail Negev çölünde 7 Ekim'den bu yana 100'den fazla çadır kurduğu kayıtlarda gözüküyor. Kamptan kurtulan bir Filistinli konuyla ilgili yaptığı açıklamada "23 gün orada kaldım 100 yıl gibi gelen yirmi üç gün" dedi. İsmini vermek istemeyen bir başka kişi ise Filistinlilerin yetersiz beslendiği için aşırı zayıfladıklarını belirtti.

Dahası, İsrail ülke genelinde tesislerde tutulan tutukluların sayısının veya Gazzeli tutukluların nerede olduğunun açıklanması yönündeki talepleri defalarca reddetti. İsrailli insan hakları avukatı ve İsrail İşkenceye Karşı Kamu Komitesi'nin genel müdürü Tal Steiner bu tesislerle ilgili yaptığı açıklamada CNN International'e verdiği röportajda "Dış dünyayla bağlantısı tamamen kopmuş insanlar, işkenceye ve kötü muameleye karşı en savunmasız kişilerdir" dedi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray söz konusu görüntülerle ilgili yaptığı açıklamada “derinden endişe duyuyoruz ve oldukça rahatsız edici” dedi.

İSRAİL: BU BİR SİYASİ TİYATRO

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etti. Karara tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, “"BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır. İsrail barış istemektedir ve barış ancak taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla sağlanacaktır. İsrail, tarihin ve ahlakın doğru tarafında durmayı tercih ederek bu çarpık hamleyi desteklemeyen ya da işbirliği yapmayan tüm ülkelere minnettardır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen 4 saldırıda 28 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 69 Filistinlinin ise yaralandığı kaydedildi. Gazze Şeridi’ne 218 gündür devam eden saldırılarda can kaybının 34 bin 971’e, yaralı sayısının da 78 bin 641’e yükseldiği kaydedildi.

YUNAN MEDYASI ERDOĞAN-MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİNİ YAZDI

Yunan medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasında gerçekleşecek görüşmenin detaylarını yazdı.

İSRAİL İKİNCİ BİR ŞANS TANIMADI

İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Arapça Sözcüsü Yarbay Avichay Adraee, Cumartesi günü Doğu Refah ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki diğer mahallelerde yaşayanları Batı Gazze'deki korunaklı bölgelere tahliye etmeye çağıran bir mesaj yayınladı. X üzerinden yaptığı açıklamada Adraee "Tehlikeli bir savaş bölgesindesiniz" diyerek haritada işaretli yerlere insanların gitmesi çağrısında bulundu ve ekledi:

Ordumuz bölgede bulunan size ve Hamas savaşçılarına güçlü bir şekilde müdahalede edecek. İşaretli bölgeler bu müdahaleden etkilenmeyecektir"

İsrail savaşın başından beri birçok kez Filistinlilere yönelik buna benzer tahliye çağrılarında bulundu ancak kısa süre sonra tahliye noktası diye gösterdikleri yerlere saldırdı, bu saldırılarda onlarca Filistinli yaşamını yitirdi.

Öte yandan bu sabah saatlerinde İsrail'in 162. tümeni Refah'ın doğusuna saldırdı ve bölgede Hamas'a ait birçok tünelin varlığı ortaya çıkarıldı. İsrail ayrıca ABD'nin başını çektiği ateşkesi de reddettiğini duyurdu.

Haberin Devamı
DÖRT İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas tarafından gece saatlerinde yapılan hava saldırısı sonucu dört İsrail askeri yaşamını yitirdi. Saldırının Gazze'nin güneyinde gerçekleştiği belirtildi. İsrail ise füzelerin atıldığı noktaya hava saldırısı düzenledi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İSRAİL RAPORUNU SUNDU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin merakla beklenen raporu ABD Kongresi’ne sundu. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan diplomatların görüşleri ile Pentagon ve Beyaz Saray'dan sağlanan bilgiler ışığında hazırlanan raporda İsrail’e yönelik eleştiriler dikkat çekti. İsrail'in 1 Ocak 2023'ten bu yılın Nisan ayı sonuna kadar olan dönemde uluslararası insani hukuku ihlal ettiğine dair iddialar olduğu belirtilen raporda, bu eylemlerde ABD silahlarının kullanılıp kullanılmadığına dair "kesin bilgiye" sahip olunmadığı ifade edildi. Buna rağmen, İsrail'in ABD yapımı savunma malzemelerine önemli ölçüde bağımlı olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu malzemelerin 7 Ekim'den bu yana İsrail güvenlik güçleri tarafından uluslararası insani hukuk yükümlülüklerine veya sivillere yönelik zararı azaltmaya yönelik uygulamalara aykırı şekilde kullanılmış olabileceğini değerlendirmek mümkündür” ifadeleri kullanıldı. Raporda, Gazze'deki şartların bölgede yaşanan bireysel olaylara ilişkin kesin bulgulara ulaşmayı zorlaştırdığı kaydedildi.

"SİVİL YARDIMLAR YETERSİZ"

İsrail'in 7 Ekim'den sonraki ilk aylarda insani yardım akışını artırmak için ABD hükümetiyle "tam olarak işbirliği yapmadığı" belirtilen raporda, son zamanlarda ise bu yöndeki çabalarda "önemli artış olduğu” tespiti yapıldı. Buna rağmen, Filistinli sivillere ulaşan yardımın miktarının "yetersiz" kalmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Şu anda İsrail hükümetinin ABD insani yardımının taşınmasını veya teslim edilmesini yasakladığını veya başka bir şekilde kısıtladığını değerlendirmiyoruz" denildi.


İSRAİL ORDUSUNA ELEŞTİRİ

Raporda, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sivil kayıpları azaltma konusunda başarısız olmakla eleştirildi. İsrail ordusunun sivillere yönelik zararı azaltabilecek bilgi, deneyim ve teknolojiye sahip olduğu vurgulanan raporda, “Yüksek seviyelerdeki sivil kayıplar da dahil sahadan elde edilen sonuçlar, IDF'nin tedbirleri her durumda etkili bir şekilde kullanıp kullanmadığı konusunda önemli soru işaretleri yaratmaktadır" ifadelerine yer verildi.

İsrail'in sivil kayıpları önlemek adına Gazzelileri saldırılar hakkında önceden bilgilendirmeye çalıştığı iddia edilen raporda, "Çatışmalarda bildirilen sivil kayıp oranı aynı zamanda İsrail'in ihtiyati tedbirlerinin etkinliği hakkında da ciddi soruları gündeme getiriyor" denildi.

SİNVAR HİÇBİR YERDE YOK

7 Ekim'deki Akta Tufanı saldırısının mimarlarından olan Yahya Sinvar'ın nerede olduğu hala bilinmiyor. İnsansız hava araçları, elektronik dinleme cihazları ve muhbirler tarafından desteklenen binlerce İsrail askeri, 7 Ekim'den bu yana konumunu belirlemeye çalışıyor. Sinvar savaşta ilk kez Şubat ayında yeraltındaki tünellerde görüntülendi. Eşi ve çocuklarıyla Han Yunus'un altında ilerleyen Sinvar'ın bu görüntüsünün ise 10 Ekim'de çekildiği belirtildi. İsrail ordusu savaşın başından beri Sinvar'ı ölü veya diri yakalamak için yoğun bir çaba harcadı ancak henüz bunu başaramadı.

"YERYÜZÜNDE BULUŞUYORLAR"

Hamas'ın askeri kanadının üst düzey bir yetkilisi, geçtiğimiz haftalarda Katar medyasından Al-Araby Al-Jadeed'e, konuştu. Söz konusu kaynak Sinvar'ın tünellerden yeryüzüne çıktığını belirtti ve Sinvar hakkında "Son zamanlarda direnişle işgal ordusu arasında çatışmaların yaşandığı yerleri denetliyor. Savaşçılarımızla tünellerde değil yeryüzünde buluşuyor" dedi. İsimsiz kaynak ayrıca Sinvar'ın "Gerçeklikten izole bir hayat" yaşamadığını belirterek bunların İsrail'in bir propagandası olduğunu öne sürdü. Açıklamalarının devamında, rehineler arasında 30'a yakın İsrail askerinin bulunduğunu belirten yetkili, bu kişilerin savaşın her noktasından çok uzakta olduğunu ve bu kişilere ulaşımın imkansız olduğunu söyledi.

'REFAH BOŞ ÇIKTI'

Times of İsrael'de bugün yer alan bilgilerde ise Hamas'ın saldırısını planlayan Sinvar'ın Refah'ta da olmadığı belirtildi. İsrail ordusu şimdiyek adar Hamas'ın birkaç üst düzey yetkilisini öldürmeyi başardı ancak iki kilit isim Sinvar ve Muhammed Deif'e ulaşamadılar. İsrail, Hamas'ın 24 taburundan 18'inin dağıtıldığını söylerken savaşçılar İsrail ordusu tarafından ele geçirilen yerlerde tekrar ortaya çıkmaya başladı.

İsrailli yetkili ayrıca Tel Aviv'in diplomatik sahada kazanamaması durumunda askeri 'kazanımların' boşa gideceğini öne sürdü. İsrail basını ayrıca Sinvar'ın Katar veya Mısır'a kaçtığını da öne sürdü.

Haberin Devamı
2026 YILINDA YENİ SAVAŞ

İsrailli araştırma şirketi Alma, İsrailli askeri yetkililerin Orta Doğu'da Hamas sonrası bir başka savaşın daha gerçekleşmesini beklediklerini yazdı. Tel Aviv kanadı 2026 yılına kadar Hizbullah ve Lübnan ile bir başka savaşa daha girmeyi planlıyor. İsrailli üst düzey subaylardan olan Gershon HaCohen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "İran ve Hizbullah neden İsrail'e savaş ilan etti? Din alanına girmeden buna cevap vermek imkansız" dedi ve ekledi:

"Hizbullah iman ve inanç stratejisiyle hareket ediyor. Hizbullah bir direniş değil saldırı gerçekleştiriyor ve buna da devam edecek"

HaCohen açıklamalarının devamında İran'a da değinerek İran'ın Dini Lideri Hamaney, Mescid-i Aksa'da namaz kılacağına inanıyor; bu da hem kendisine hem de Hizbullah'a, İsrail yok edilinceye kadar savaşmak için bir neden veriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Alma Merkezi araştırma dairesi başkanı Tal Be'eri ise olası savaşla ilgili şu sözleri kullandı:

"Asıl sorun Hizbullah'ın hassas silah projesi. Ellerinde 330 kilometre menzile ve 10 metreye kadar çarpma yarıçapına sahip Fateh-110 füzeleri var." Böyle bir füze Lübnan'dan fırlatılsa bile Tel Aviv'deki bir arabayı vurabilir"

Alma şirketinin araştırmasının devamında ise 2026 yılında Hizbullah'ın kuzeyden küçük gruplar halinde saldırarak Hamas'ın yaptığına benzer bir savaş çıkarma isteği olduğunu öne sürdü.

ABD: ANLAŞAMADIK

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası ve Gazze Şeridi’nde ateşkes müzakerelerindeki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, “Açıkçası bir anlaşmaya varamadık ve bu son derece üzücü” dedi.

 

OSZAR »