Dünya Orta Doğu'daki savaşta son dakika... Gözler Kahire'de! Hamas'tan ateşkes açıklaması geldi

Orta Doğu'daki savaşta son dakika... Gözler Kahire'de! Hamas'tan ateşkes açıklaması geldi

04.05.2024 - 23:20 | Son Güncellenme:

ABD'den Türkiye'nin hamlesine ilk yorum geldi, savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarını yeni bir üsse kaydıran Amerikan ordusunun neden acele ettiği ortaya çıktı. Hamas yetkilisi, ateşkes ile ilgili açıklama yaptı.

Gazze'deki savaşta sekizinci aya girildi, tüm gözler Mısır'ın başkenti Kahire'den gelecek haberlere çevrildi. Hamas'tan ateşkes ile ilgili açıklama geldi. Tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

BERLİN'DEN FİLİSTİN'E DESTEK

İsrail'in Gazze Şeridi’ne saldırlarının başladığı günden bu yana her haftasonu Berlin’de düzenlenen gösteriler bugün de gerçekleştirildi. Wilmersdorfstrasse Caddesi'nde toplanan yaklaşık 2 bin Filistin destekçisi, kısa bir konuşma ve Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından yürüyüşe geçti.

Wittembergplatz Meydanı'na yürüyen göstericiler, "Gazze'deki soykırımı durdurun", "Almanya hâlâ hiçbir şey öğrenememiş", "Arap liderlerin Gazze'de maskesi düştü" yazılı pankartlar taşıyarak, "Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor", "Soykırımı durdurun", "Filistin'e özgürlük" sloganları attı.
İsrail'e destek veren veya saldırganlığına göz yuman siyasi liderler ve bazı devlet başkanlarına da tepki gösteren göstericiler, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, ABD Başkanı Joe Biden ve bazı Körfez ülkelerinin liderlerinin maketlerini taşırken, maketlerin üstündeki kanlı beyaz gömlekler dikkat çekti. Filistin destekçileri, Almanya'nın soykırıma ortak olmaması ve İsrail'e silah satışını derhal durdurması çağrısı yaptı.

Türk bayraklı katılımcıların da olduğu yürüyüşte dev Filistin bayrağı da açılırken, zaman zaman polis ile göstericiler arasında gerginlikler yaşandı. Bazı göstericiler gözaltına alındı. Polis, gözaltına alınan kişilerin hakaret içerikli sözler söylediklerini ve yasak slogan içeren pankart taşıdıklarını bildirdi.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları aralıksız devam ederken, ateşkes müzakereleri de Mısır’da sürüyor. İsrail ile Hamas arasında başkent Kahire’de gerçekleştirilen esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinin sonuç verip vermeyeceği merakla takip ediliyor. İsmi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail, saldırıları sürdürmekte ısrar ederek anlaşmaya varılmasını engelliyor. Siyonist varlık esirlerini kurtarmak için bir anlaşma peşinde ama bunu saldırının sona ermesiyle ilişkilendirmiyor” dedi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan yetkili, Hamas’ın “Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını açıkça içermeyen bir anlaşmayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini” vurguladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu anlaşmanın önündeki en büyük engel olmakla suçlayan Hamas yetkilisi, “Elimizdeki bilgiler Netanyahu'nun kişisel nedenlerle bir anlaşmaya varılmasını engellediğini doğruluyor” ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAN FİLİSTİNLİ CERRAHA ENGEL

Almanya’nın 1 yıl Avrupa’ya girişi yasağı uyguladığı Filistin asıllı İngiliz cerrah Ghassan Abu-Sitta, Fransa’da şoka uğradı. Başkent Paris’te “Filistin'de uluslararası hukukun uygulanması konusunda Fransa'nın sorumluluğu” üzerine düzenlenen bir konferansa katılması beklenen Abu-Sitta’nın ülkeye girişi engellendi. Konferansa Paris Charles de Gaulle Havalimanı'ndan telefonla bağlanan Abu-Sitta, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Fransa’ya giriş yapmama engel oluyorlar. Bugün Fransız Senatosu’nda konuşmam gerekiyordu. İsrail Filistinlileri hapishanede öldürürken, Avrupa kalesi soykırımın tanıklarını susturuyor” diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı
İRLANDA'DA ÖĞRENCİLERDEN FİLİSTİN'E DESTEK

İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Trinity Üniversitesi’nde öğrenciler kampüse kamp kurarak erişimi engelledi. Öğrenciler, üniversite yönetiminden İsrail ile akademik bağların kesilmesini ve İsrail ile bağlantılı şirketlerle ilişkileri durdurmasını talep etti. Öğrenciler, “talepleri karşılanana kadar süresiz olarak” üniversite kampüsünde kalmaya devam edeceklerini bildirdi.

Kampüste kamp kuran öğrenciler, İrlanda'nın en önemli turistik mekanlarından biri olan Book of Kells sergisine de erişimi engelledi. Üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada, güvenliği sağlamak amacıyla serginin bugün kapalı kalacağı belirtildi.

 

“TERÖRİST İSRAİL İŞGALİ DURDUR”

Öğrenciler kampüste protestolarını sürdürürken, Filistin destekçisi yüzlerce kişi de üniversitenin önünde gösteri düzenledi. “Nehirden denize Filistin özgür olacak”, “Hepimiz Filistinliyiz”, “Terörist İsrail işgali durdur” sloganları atan göstericiler, Filistin bayrakları ile “Irkçı İsrail’e boykot” yazan pankartlar taşıdı.

MISIR 'FARK EDİLEBİLİR İLERLEME' DİYEREK DUYURDU



ABD dış istihbarat servisi CIA'in Direktörü William Burns'ün Mısır'ın başkenti Kahire'ye uçmasından bir gün sonra Hamas heyeti aynı adrese ulaştı. Tüm dünyanın kilitlendiği ateşkes müzakerelerinde bir sonuç çıkıp çıkmayacağı merakla bekleniyor.

Hamas üst düzey sözcüsü Usame Hamdan, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğundaki ateşkes görüşmelerinin devam ettiğini, İsrail'in kara saldırısına hazırlandığı Refah'ın müzakerelerdeki 'ana unsur' olduğunu söyledi.

Al Jazeera'ya konuşan Hamdan "Ve ilerleme sağladığımız açık. Bazı iyi noktalar var. Ancak şu an asıl meseleyi, yani Gazze'den tam olarak çekilmeyi ve tam ateşkesi konuşuyoruz" dedi. Hamas sözcüsü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkes olsa da olmasa da Refah'a saldıracaklarını söylediğini hatırlatıp söz konusu ifadelerin bir belirsizliğe yol açtığını vurguladı.

Mısır medyası ise, sekizinci ayına bugün giren savaşı durduracak ateşkes için yapılan müzakerelerde göze çarpan bir ilerleme kaydedildiğini yazdı. Yayın organı El Kahire'nin haberine göre, Hamas ve İsrail ihtilaflı konuların çoğunda ayrıntıya girmeden uzlaşı sağladı.

Bir Mısırlı güvenlik kaynağı, "Bugünün sonuçları farklı olacak. Birçok meselede anlaşmaya ulaştık, birkaç nokta kaldı" dedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 34 BİN 654

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 32 Gazze sakininin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Savaşın sekizinci ayına girilirken toplam can kaybı 34 bin 654'e çıktı.

Haberin Devamı
ABD'DEN İLK TÜRKİYE YORUMU

Türkiye, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olacağını resmen açıkladı. Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'ndaki davaya dair değerlendirmede bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin tutumunun net olduğunu ve Ankara'nın kararıyla ilgili yorumun Türkiye'ye ait olduğunu belirtti.

Kirby, "Bu konuyu farklı değerlendiriyoruz. Bu, aşikar ancak bu durum değerli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye ile ilişkilerimizi zedelemez" diye konuştu.

WASHINGTON POST: ABD KATAR'A HAMAS'I ÜLKEDEN ÇIKARMASINI SÖYLEDİ

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Katar'a götürdüğü mesajı özel haberiyle duyurdu. Habere göre, Washington Doha yönetimine İsrail'le ateşkesi reddetmeye devam etmesi halinde Hamas yöneticilerinin ülkeden sınır dışı edilmesini istedi.

Haberini bir ABD'li yetkiliye dayandıra The Washington Post, Blinken'ın söz konusu mesajı Nisan ayında bir araya geldiği Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Tani'ye ilettiğini yazdı. Gazete, Katarlı yetkililerin Hamas'ın siyasi büro yöneticilerine bir yedek plan hazırlamalarını tavsiye ettiğini de ekledi.

GÖZDEN KAÇMAYAN ASKERİ HAREKETLİLİĞİN PERDE ARKASI

İran ve İsrail'in ilk kez doğrudan karşı karşıya geldiği misilleme savaşıyla yeni bir döneme giren Orta Doğu'da, hem Basra Körfezi'nde hem de Doğu Akdeniz'de askeri hareketlilik var.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, 'ABD Körfez muhalefetinin ardından Orta Doğu'daki askeri varlığını kaydırıyor' başlığıyla sunduğu haberde, Washington'ın Basra Körfezi'ndeki müttefiklerinin duyduğu endişeler nedeniyle yeni adımlar attığını yazdı.

Körfez ülkelerinin İran ve vekil güçlerini kızdırmaktan çekindiğini aktaran WSJ, savaş uçakları, silahlı insansız hava araçları ve diğer uçakların Katar'a nakledildiğini bildirdi.

Söz konusu hava güçleri, ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri'nde uzun yıllardır kullandığı Ez Zafra hava üssündeydi. Birleşik Arap Emirlikleri Washington'a Ez Zafra'daki savaş uçaklarının kendilerine haber vermeden Yemen ya da Irak gibi ülkelere hava saldırıları düzenlemesine artık izin vermeyeceklerini Şubat ayında iletti.

Abu Dabi yönetiminin tutumu, ABD'yi yeni bir adres arayışına itti ve Katar'daki El Udeyd hava üssü gündeme geldi.

WSJ: ARTAN GERİLİMİ YANSITIYOR

WSJ, Washington'ın savaş uçaklarını yeniden konumlandırma hamlesinin Gazze Şeridi'ndeki savaş sekizinci ayına girerken bazı Körfez ülkeleriyle ABD arasında artan gerilimi yansıttığı yorumunu yaptı.

Halihazırda Orta Doğu'da İsrail'e karşı beşinci cephe açılmış durumda. İran'ın vekil güçleri geride kalan yedi ayda Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'den İsrail'e saldırılar gerçekleştirdi. Küçük Körfez ülkesi Bahreyn'deki El Aştar Tugayları da ilk kez İsrail'e kamikaze silahlı insansız hava araçları ateşledi.

Wall Street Journal, İran'ın ilk kez kendi topraklarından İsrail'e 300'den fazla füze ile kamikaze drone ateşlediği saldırıda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Tel Aviv yönetimiyle istihbarat paylaştığını ancak bunun kamuoyundan gizlendiğini yazdı.

YENİ UÇAK GEMİSİ GELMEYEBİLİR

ABD'nin Yemenli Husilerin Kızıldeniz saldırılarını durdurmak için bölgeye gönderdiği USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin muhtemelen bu yaz Orta Doğu'dan ayrılacağını bildiren WSJ, uçak gemisinin yerine yenisinin gelmeyebileceğini kaydetti.

ABD'NİN ACELESİ VAR

Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nü ziyaret eden USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi ise, Akdeniz'de Fransa'ya ait uçak gemisi Charles de Gaulle'le birlikte kadraja girdi. ABD donanması, resmi sosyal medya hesabından USS Dwight D. Eisenhower ve Charles de Gaulle'in Akdeniz'e birlikte açıldığını yazdı.

Wall Street Journal, Amerikan uçak gemisinin yaklaşmakta olan ayrılığının Katar hamlesinin aciliyetini artırdığı yorumunu yaptı.

CİBUTİ DETAYI

WSJ, Katar'daki El Udeyd hava üssünün ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük merkezlerinden biri olduğunu ve komuta merkezine ev sahipliği yaptığını da ekledi.

ABD ordusu Katar'ın yanı sıra Doğu Afrika ülkesi Cibuti'den de yeni hava saldırıları başlatmayı planlıyor.

Haberin Devamı
DÜNYA KAHİRE'YE KİLİTLENDİ



Hamas ve İsrail'in hafta başında Mısır'ın başkenti Kahire'de masaya oturmasıyla ateşkes beklentileri bir kez daha artarken, Amerikan dış istihbarat ajansı CIA'in Direktörü William Burns de Kahire'ye uçtu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yedinci kez Orta Doğu turuna çıktığı bir dönemde gerçekleşen Burns'ün seyahati, dikkat çekici. Ayrıca, Hamas heyeti de bugün Kahire'ye gidiyor.

Aylardır bir sonuca ulaşmayan ateşkes müzakerelerinin bu hafta kritik bir aşamaya geldiği görünüyor.

ABD'nin bir numaralı diplomatı, Orta Doğu turundan döndükten sonra yaptığı açıklamada Hamas'ın ateşkes önerisini hiç düşünmeden kabul etmesi gerektiğini savundu.

Ancak İsrail bir yandan ateşkesi müzakere ederken Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a saldırmaya hazırlanıyor. Mısır sınırındaki şehirde İsrail katliamından kaçan yaklaşık 1,5 milyon Filistinli sığınmış durumda.

Associated Press (AP) haber ajansına bilgi veren Mısırlı bir yetkiliye göre, Hamas'a sunulan ve İsrail'in de kabul ettiği anlaşılan teklif, altı haftalık acil bir ateşkes ve İsrailli rehinelerin kısmen serbest bırakılmasının yanısıra İsrail'in Gazze'den çekilmesini de içeren 'kalıcı bir sükûnet' için müzakereleri kapsayan üç aşamalı bir süreç öngörüyor.

Hamas, İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden bütünüyle çekilmesi ve savaşın tamamen sona ermesi için garanti istiyor.

Sızın bilgilere göre, anlaşmanın ilk aşaması 40 gün sürecek. Hamas, İsrail'in elindeki Filistinli tutuklulara karşılık kadın sivil rehineleri serbest bırakarak işe başlayacaktı.

Bu aşamanın ardından İsrail askerleri Gazze'deki bir sahil yolundan çekilecek ve insani yardımların girişini kolaylaştırmak için iç bölgelere yönelecek. Bu aynı zamanda yerinden edilmiş sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmelerine de olanak sağlayacak.

Hamas bu süre zarfında hala hayatta olan rehinelerin bir listesini verecek. Üçüncü hafta içinde her iki taraf da kalıcı sükûneti sağlamayı amaçlayan dolaylı müzakerelere başlayacak. İlk aşamadan üç hafta sonra İsrail askerleri Gazze'nin merkezinden çekilecek.

Altı haftalık ikinci aşamada ise kalıcı bir sükunet için gerekli düzenlemeler tamamlanacak, Hamas'ın elinde kalan sivil ve asker rehineler serbest bırakılacak ve karşılığında daha fazla Filistinli mahkum özgürlüğüne kavuşacak. Asker rehineler sükunet başlamadan önce serbest bırakılmayacak.

Üçüncü ve son aşamada ise Gazze'de ölen rehinelerin cenazelerinin teslim edilmesi, İsrail'in elinde bulunan daha fazla mahkumun serbest bırakılması ve beş yıllık bir yeniden inşa planının başlatılması öngörülüyor. Plana göre Hamas askeri cephaneliğini yeniden inşa etmemeyi kabul edecek.

OSZAR »