Gündem ‘Ankara imara açılmış dereler kentidir’

‘Ankara imara açılmış dereler kentidir’

03.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara’da önceki gün yaşanan sağanak yağış, kentte sele neden oldu. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, şehir sellerinin, plansız kentleşme ve bunun sonucu olarak betonlaşma ile ortaya çıkan altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını belirti.

‘Ankara imara açılmış dereler kentidir’

EREN KOCA Haber Merkezi  -Ankara, üzerleri kapatılarak imara açılmış bir dereler ve bentler kentidir. Halen üzeri açık olan dere yataklarının taşkın alanları da imara açılmıştır” diyen Yıldız bu nedenle dere yataklarının ve atık su şebekesi kapasitesinin deşarj için yetmediğini vurguladı. Yıldız, Ankara Çayı’nın su seviyesinin de taşma seviyesine kadar yükseldiğini belirterek “Ancak ASKİ tarafından Ankara çayında son üç aydır sürdürülen temizlik çalışmaları son yağışların taşkın oluşturmasını önlemiş görünüyor” dedi. 

Haberin Devamı

Neler yapılmalı? 

Yıldız, şu önerilerde bulundu: “Yağmur suyu tahliye sistemleri kanalizasyon sisteminden ayrılmalı. Kent hidrolojisi hesapları değişen meteorolojik koşullar dikkate alınarak yeniden yapılmalı. Kentin su toplanan tehlikeli bölgelerinde bu suyu tahliye edecek ilave önlemler alınmalı. Kent içlerinden geçen dere yatağı kesitleri sürekli temizlenmeli.” 

‘Ankara imara açılmış dereler kentidir’

Metro ulaşımı da aksadı

Ankara’da sağanak nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Yenimahalle metro istasyonları hizmet dışı kaldı. Yolcular, Yenimahalle’den ringlerle AKM durağına taşınıp buradan yeniden metroya bindi. AK Parti Kongre Merkezi de sular altında kaldı.

İstanbul’da kuvvetli yağış

Prof. Dr. Orhan Şen bugün öğleden sonra İstanbul’da kuvvetli yağış beklendiğini açıkladı. “Sıcaklık üç-dört gün daha 16-17 derece civarında olacak” ifadelerini kullanan, Şen bugünden itibaren toz bulutunun da yurdu terk edeceğini söyledi.

OSZAR »