Gündem Telegram’da 800 dolar! 'Sınavlar yenilenebilir'

Telegram’da 800 dolar! 'Sınavlar yenilenebilir'

04.05.2024 - 06:41 | Son Güncellenme:

Diploması 150 ülkede geçerli, yurt dışında üniversite ve bursluluk gibi avantajlar sunan Uluslararası Bakalorya ‘IB Kabul Sınavı’ sorularının çalındığı iddia edildi. Soruların Telegram üzerinden 700-800 dolara satıldığı belirtiliyor.

Telegram’da 800 dolar Sınavlar yenilenebilir

Ozan Ömer Kadüker - Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan, en önemli diploma programlarından Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate-IB) soruları sızdırıldı. Sınavın çıkacak soruları, Telegram grupları üzerinden 700-800 dolara dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere satılmaya çalışıldı. Sınav sorularının sızdırılma iddiaları, IB diploması veren ve sınavı uygulayan Türkiye’nin gözde liselerini de karıştırdı. Öğrenciler ve veliler, şimdi ne olacağını merak ediyor.

Haberin Devamı

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Koç Lisesi konuyla ilgili veli ve öğrencilere gönderdiği mesajda “Konu bize iletilir iletilmez derhal IB yetkilileri ile temasa geçerek, durum ile ilgili endişelerimizi dile getirdik ve süreç hakkında bir açıklama istedik. IB yetkililerinden, konudan haberdar oldukları, araştırdıklarını ve daha fazla bilgi sahibi olduklarında bizimle irtibata geçeceklerini belirten bir yanıt aldık” ifadelerini kulandı. Konuyla ilgili Milliyet’e bilgi veren Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “Dünya çapında bir sızdırılma iddiası var. Sınavlar iptal olur mu olmaz mı IB’den resmi açıklama bekliyoruz. Sızdırılma boyutları araştırılıyor” dedi.

‘SINAVLAR YENİLENEBİLİR’

Liselere uluslararası program uygulama ve yurt dışı lise eğitim programları danışmanlığı veren Ovygo Yönetici Partneri Andaç Baran Cezayirlioğlu şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Her yıl bir miktar sızma diğer bölgelerden daha erken yapılan Avustralya-Asya bölgesi kaynaklı yaşanabiliyor. Bu bölgede tamamlanan sınavlar henüz diğer 2 bölgede sınavlar başlamamışken internete düşebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken sızıntının büyüklüğü ve ne kadar yayıldığı. Eğer bu sızıntı çok yüksek değil ise IB Global Centre, not barajlarını düşürerek sızıntının öğrencilerin başarısındaki etkisini azaltmayı seçebilir. Eğer sızıntı çok büyük ve daha önemlisi katılımın ve eleyiciliğin yüksek olduğu sınavlarda ise IB Global Centre, sınavları yenilemeyi seçebilir.”

BEKLEME SÜRESİNİ ETKİLER

Bu yol seçilirse sınavların ileri bir tarihe ertelenebileceği gibi sonuçların açıklanmasını ve dolayısıyla sınav sonuçlarının üniversitelere iletilmesini geciktireceğini aktaran Cezayirlioğlu, “Bu durumda da tahmini IB notlarıyla üniversitelerden şartlı kabul alan ve IB notları gelince kabullerindeki şart kalkacak öğrencilerin bekleme sürelerini arttıracaktır” dedi.

ÖNCE NOT SONRA TAKİP

Sınav süreci hakkında da bilgi veren Baran Cezayirlioğlu, şunları söyledi:

“Her yıl sınavlardan önce IB Global Centre, okullardan her bir öğrenci için tahmini not sunmasını ister. Okulların sunduğu bu tahmini notlar ile öğrencilerin gerçekleşen notu arasında çok fazla fark oluşması da kopyanın yaygınlığını tespit etmek için kullanılabilir. Bu noktada IB Global Centre, sınav yenileme kararını sınavların tamamlanmasından hemen sonra değil, notların belli olmasını takiben yapabilir. Bu da eğer sınavların yenilenmesi kararı verilecek ise yeniden sınav yapılmasını geciktirebileceği gibi, geçerli sonuçların açıklanmasını da geciktirecektir.”

 

 

OSZAR »