Moda sergileri daha çok ilgi gördükçe, müzeler ve saraylar da modayı programlarının başına alıyor. Winston Churchill’in doğduğu, Prenses Diana’nın akrabalarına ait olan 300 yıllık Blenheim Sarayı’nda yeni bir sergi var: “İngiliz Moda İkonları”.

Londra’ya arabayla 1 saat 15 dakika mesafede Blenheim Sarayı. Winston Churchill’in doğduğu, Prenses Diana’nın akrabalarına ait olan 300 yıllık Blenheim Sarayı’nda yeni bir sergi başladı.  

“İngiliz Moda İkonları” sergisi 30 Haziran’a kadar devam edecek. Sergi için her modaevi/marka bir oda seçip kendi tasarımlarını kendi istedikleri şekilde yerleştirdi. Sergide yakın zamanda hayata veda eden Vivienne Westwood’a ortağı Andreas Kronthaler tarafından sergilenen tasarımlarla saygı duruşunda bulunuyor.  

Haberin Devamı

Blenheim Sarayı’nın modayla ilişkisi yeni değil, zengin bir geçmişleri var. Birçok defile ve fotoğraf çekimine daha önce ev sahipliği yapmışlar. Saray, İngiliz modasının yıllar boyunca global sahnede kalıcı etkisini sergilemek için etkileyici bir mekân. 

“İngiliz Moda İkonları” Churchill’in sarayında

Aynı zamanda Blenheim Sarayı’nın kendi moda ikonu, Sir Winston Churchill’in doğumunun 150. yıldönümü de bu sergide  kutlanıyor. 

Turnbull & Asser tarafından ödünç verilen orijinal Churchill takım elbiseleri ve Steven Jones tarafından tasarlanan takım elbise ve şapkası da burada sergileniyor. 

Geçmişten günümüze 

Bu sergi, geçmişten günümüze modayı kutluyor ve moda dünyasının bazı büyük isimlerinin özel sipariş ile yaptığı tasarımlarına da yer veriyor. Örneğin, Christian Dior, 1954 ve 1958’de Kızıl Haç’a yardım amacıyla burada iki defileye ev sahipliği yaptı ve ardından Dior markası 2016’da Cruise Koleksiyonu için geri döndü.  

“İngiliz Moda İkonları” Churchill’in sarayında

Yapımı 12 ay sürdü 

Cecil Beaton ailesiyle birlikte çekimler yaptı ve saray yıllar boyunca birçok marka kampanyasının ana mekânı oldu. Yapımı 12 ay süren “İngiliz Modasının İkonları” sergisinin küratörü Saray ve Koleksiyon Sorumlusu Kate Ballenger, “Blenheim Sarayı, Britanya’nın ikonik bir lokasyonu ve burada ikonik İngiliz tasarımcıları kutlayabilmek, doğal bir eşleşme gibi görünüyordu. Yıllardır yapımına başlanan şeyi nihayet açığa çıkardığımız için inanılmaz derecede heyecanlıyız. Bu sergi, ziyaretçilere böylesine eşsiz bir ortamda İngiliz modasının büyüleyici dünyasına dair bir fikir verecek” diyor. 

Haberin Devamı

Ardından da ekliyor: “Blenheim geleneksel olarak tarihi sergiler ya da çağdaş sanat sergileri açsa da ben her zaman bir moda aşığı oldum ve son zamanlarda moda sergilerinin popülaritesindeki artış, Mütevelli Heyetlerimizi Büyük Britanya’daki inanılmaz tasarımcıları kutlamanın zamanının geldiğine ikna etmeme olanak sağladı. Serginin konsepti yıllardır aklımdaydı ve bu harika tasarımcıların hepsi sergiyi desteklemeyi kabul ettikleri için çok minnettarım. İlk görüştüğümüz andan itibaren, her tasarımcının ve markanın ilgisi ve coşkusu inanılmazdı. Bu tasarımcılar dünyanın en yetenekli ve ikonik tasarımcılarından bazıları; dolayısıyla bu zor bir karar olmadı. İngiliz modasına katkıları yadsınamaz. Ancak birbirlerine ne kadar destek olduklarını görmek muhteşemdi.” 

Sergi için her tasarımcı Saray’ı ziyaret etmeye ve ilham aldıkları bir odayı seçmeye davet edildi. ‘İlk gelen, ilk seçer’ şeklinde eşitlikçi bir yaklaşım vardı. 

Haberin Devamı

Peki ama sergide en etkileyici şey ne? 

“Ziyaretçilerin İngiliz moda endüstrisinin yeteneği ve yaratıcı dehasının yanı sıra her bir parçanın yaratılmasında kullanılan işçilik, kalite ve saf sihir karşısında şaşıracağına inanıyorum” diyor Kate Ballenger. 

“Her bir öğede yer alan işçilik ve yaratıcılık kesinlikle daha yakından incelenmeyi hak ediyor; bunlar gerçekten sanat eserleri, bu nedenle her tasarımcıdan yalnızca bir parça seçmek inanılmaz derecede zordu. Hepsi olağanüstü” diye de ekliyor. Aslında sadece İngiliz modasında değil, moda tarihinde işçilik ve yaratıcılık görmeye değer çünkü ne yazık ki günümüzden çok daha ileride. 

“İngiliz Moda İkonları” Churchill’in sarayında

‘Erdem’in “Hayali Konuşmalar’

Erdem markasının yaratıcısı Erdem Moralıoğlu, İngiltere’nin tarihi evlerinden Chatsworth’de “Hayali Konuşmalar” başlıklı bir sergi açma hazırlığında. 

Keira Knightley’nin başrolünde olduğu “Düşes” filmine de ev sahipliği yapan Chatsworth’de tam 10 yıl önce vefat eden Düşes Deborah Devonshire’ın hayatı ve Devonshire Koleksiyonları’nın mirası Erdem İlkbahar Yaz 2024 koleksiyonununa ilham kaynağı olmuş.  

“Chatsworth House Trust ve Devonshire ailesi Erdem’e İlkbahar Yaz 2024 koleksiyonunu Düşes Deborah’a ithaf etmesi için izin vermiş. 

Sergi, Chatsworth House’un Erdem için nasıl bir ilham kaynağı olduğunu inceleyecek, ziyaretçilere Düşes Deborah’nın dünyasını anlatacak ve buradaki tarih ve arşivlerin bu yeni moda koleksiyonunun yaratıcı sürecini nasıl etkilediğini ortaya koyacak. 

“Hayali Konuşmalar”; insanları, zamanı ve mekânı bir araya getiren süregelen hikâyeler için modanın biyografik ve antropolojik gücünü de gösterecek. 

Lucian Freud’un Düşes portresi “Beyaz Gömlekli Kadın” da sergilenenler arasında. 

Sergi, 22 Haziran’da açılacak 20 Ekim’e kadar devam edecek. 

Hangi markalar yer alıyor?

■ Barbour
■ Bruce Oldfield
■ Jean Muir
■ Lulu Guinness
■ Stella McCartney
■ Stephen Jones Millinery x Christian Dior
■ Temperley London
■ Terry de Havilland
■ Turnbull & Asser
■ Vivienne Westwood
■ Zandra Rhodes

OSZAR »