Gastronomi turizminden bahsediyorsak dünyada giderek öne çıkan gastro otel konseptini atlamak olmaz. Otellerin bulundukları bölgeye dair gastronomik deneyimler sunmaları özellikle yemek öncelikli seyahat eden turistlerin bir numaralı ilgi kaynağı.

Oteller, dünya örneklerinde görüldüğü gibi ülkemizde de yükselen bir trend olan gastronomi turizminin en önemli güçlerinden biri. Konaklamayla birlikte vadedilen özellikle yerel mutfak kültürünün baş tacı edildiği özgün bir gastronomi deneyimi yaşanmasından bahsediyorum. Ülkemizde “gastro otel” kavramı maalesef yeterince anlaşılamasa da sevindirici gelişme öncü işletmelerin sayısının giderek artması.  

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde FSummit konferansı dolayısıyla turizmin başkenti Antalya’daydım. Gloria Serenity Resort’ta her biri Türk ve dünya mutfağının farklı konseptlerini sunan a la carte restoranlarından Chef’in menüsünü deneyimledim. Modern Anadolu ve Türk mutfağının sunulduğu Chef’de, yerel ürünler çağdaş tekniklerle yorumlanıyor.  

Şef Memiş Alkan’ın hazırladığı menüde zeytinyağlı pancar confit, Adana kebabı ile 82 derecede pişen kuzu gerdanı gecenin sürprizleri oldu. Ocakbaşı konseptli Kül, zırhtan geçirilerek hazırlanan kebap çeşitleriyle dikkatimi çekti. İtalyan mutfağını sevenler için La Trattoria Romana, Fransız mutfağından tatlarıyla Le Jardin Au Printemps ve benim gibi meraklılar için suşiden leziz tempuralara kadar geniş bir Uzak Doğu menüsü sunan Aka Serenity lezzet durakları arasında. Tadım yaptıklarımdan Gyu Yakiniku, yani Japon barbeküsünü de başarılı buldum.  

Turizmde öne çıkan bir başlık: Gastro oteller

Nostaljik lezzetler  

Steak tutkunları için Fuego, ortalama 28 günde olgunlaştırılmış etleriyle öne çıkıyor. Dondurma meraklıları için Scoop’ta yerel lezzetlerden esinlenilmiş balkabaklı, tahinli, lavantalı, cevizli dondurma ve daha nice çeşitler… Otelin ana restoranındaki kahvaltıda sıcacık pideleri, katmeri hele o kıymalı yumurtası tam kıvamında. İstasyonlar arasında dolaşırken zaman çocukluk günlerinizdeki tatların önünüze çıkmasıyla nostaljik bir lezzet yolcuğu yapıyorsunuz. Tüm bu gastronomiye yönelik zenginliğin, lezzet ve kalite odaklı tasarım çalışmalarının her şey dâhil bir sistemde yaşatılması ise, bence en önemli ve model alınması gereken özellik. 

Haberin Devamı

Bodrum’da yerel lezzetler 

The Marmara’nın gastronomiye verdiği önem uzun yıllar öncesinden geliyor. Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum Mutfak Dostları Derneği’nin halen unutulmayan iki efsane yemeğine de ev sahipliği yapan The Marmara’nın Bodrum’da açtığı Tuti Restoran bölge ürünlerini de sahiplenerek önemli bir misyonu üstleniyor. Michelin rehberi, Gault and Millau ve İncili Gastronomi’de yer alan Tuti’nin mutfağında Ege-Akdeniz esintileri öne çıkıyor. Mutfak, şef Hakan Süve’ye emanet. Uzun zamandır yerel ürünlerle yaptığı başarılı çalışmalarını yakından takip ettiğim Hakan Şef, Köyceğiz-Dalyan kefal yumurtası, Bodrum Denizciler ekmeği, Bodrum Gambilya fasulyesi gibi malzemeyle otantik ve sürdürülebilir bir yeme-içme deneyimi sunuyor. Pazaryerlerinden alışveriş etmek, taze balık, mevsime göre değişen yerel ürünler vazgeçilmezi. Michelin Rehberi’nin Tuti ile ilgili yorumundan alıntı yapmak istiyorum: “Bodrum evlerinin çatıları, masmavi deniz, hatta birkaç Yunan adası: The Marmara Oteli’nin en üst katından gördüğünüz manzara gerçek anlamda nefes kesici! Geleneksel tariflere, yöresel ürünlerden yola çıkılarak büyük bir maharetle yeni yorum getirilmiş. Kıymalı, yoğurtlu ve acılı yağlı çıtır mantı bunun en parlak örneklerinden.” 

Haberin Devamı

Toque’lu yıldızlar

Le Cordon Bleu İstanbul’un gelenekselleşen gastronomi buluşmalarının bu yılki teması “Toque’lu Yıldızlar” Michelin ve Gault&Millau rehberlerini işaret ediyor. Mutfak sanatları eğitiminde 129 yıllık tecrübesi olan ve 2012’den bugüne misyonunu ülkemizde de sürdüren Le Cordon Bleu mezunu şeflerin rehbere giren restoranlarda önemli görevlerde yer almaları başarılı eğitim sürecinin bir imzası. Bu imzada en önemli katkılardan biri Fransız Sarayı’ndaki geceye ev sahipliği yapan Le Cordon Bleu’nun Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu. Le Cordon Bleu mezunu, İstanbul Frankie Mutfak Şefi Aykut Doğanok, TURK Fatih Tutak Kısım Şefi Mahmut Can Kızılbay, Neolokal Pasta Şefi Egem Aras, The Marmara Bodrum ve Tuti Restoran Yönetici Şefi Hakan Süve ile İnari Omakase’nin kurucusu Aycan Akdağ’ın, “Toque’lu Yıldızlar” olarak 2024 gastronomi trendlerini anlattıkları etkinlikte, şeflerinin liderliğinde, öğrencilerin hazırladığı şık sunumlarla ikram edilen lezzetlerin tadı ise halen damağımda.

Turizmde öne çıkan bir başlık: Gastro oteller

OSZAR »